Technieken

1. WAT IS CHINESE MASSAGETHERAPIE?

Typisch voor Chinese massage is het behandelen van de meridianen. Meridianen zijn energiebanen die doorheen het ganse lichaam lopen. Zij hebben zowel een fysieke als een emotionele kant. Elke meridiaan heeft een link met een bepaalde emotie, zoals bv. verdriet, angst, woede, frustratie...

Middels bepaalde technieken wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam aangesproken en kunnen blokkades vrijgemaakt worden zodat de energie (Chi of levensenergie, zoals de Chinezen het noemen) weer kan stromen.
Standaardtechnieken zijn wrijven, rollen, kneden en drukken:


2. WAAROM CHINESE MASSAGETHERAPIE?

Deze massage haalt voor een groot stuk de spanningen weg uit je lichaam, zowel op fysiek als op emotioneel vlak.

Dit kan ontspanning brengen bij spierspanningen ter hoogte van nek, schouders, rug en hoofd, maar kan evengoed verlichting bieden in geval van stress, depressiviteit, burn-out of gewoonweg niet goed in je vel zitten.

Sommige blokkades (fysiek, mentaal of emotioneel) zijn soms al maanden of jaren aanwezig en daardoor al redelijk “ingebakken” in het lichaam. Vandaar dat het mogelijk meerdere behandelingen vergt om tot een oplossing of verlichting te komen.

Bij een eerste afspraak hoort steeds een intakegesprekje om jouw wensen te kennen en om jou zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Dit gesprekje gaat uiteraard niet af van je massagetijd.

3. TYPISCHE TECHNIEKEN

Naast de veel gebruikte technieken zoals wrijven, rollen, kneden en drukken, zijn er een aantal die typisch zijn, namelijk acupressuur, cupping en moxa.

3.1. Acupressuur of drukpunttechniek:

Deze punten situeren zich op de meridianen die over het ganse lichaam lopen. Meridianen zijn een soort van energiebanen.
In totaal zijn er zo’n 360 punten op het lichaam. Door te drukken, kloppen, draaien of kneden op deze punten, worden blokkades vrijgemaakt waardoor de levensenergie (of Qi) weer vrij gaat stromen.

De selectie van de drukpunten is afhankelijk van de klacht(en).

3.2. Cupping:

Bij deze veelgebruikte techniek worden cups vacuüm getrokken waardoor ze de huid en bovenste laag van de spieren een stukje in de cup zuigen. Dit creëert een goede doorbloeding waardoor afvalstoffen beter en sneller afgevoerd worden.

-Gliding cupping:
Dit is masseren met 1 cup om gespannen spieren weer soepel te maken. Wordt hoofdzakelijk toegepast op de rug- en schouderspieren.

-Vaste cupping:
Hier worden een aantal cups (10 a 20 stuks) vast op de rug gezogen. Deze blijven zo'n 15-tal minuutjes staan. Wordt voornamelijk toegepast op rug- en schouderspieren.
Bij vaste cups kunnen donkerrode vlekken achterblijven. Deze vlekken zijn pijnloos en verdwijnen gemiddeld binnen de week.
Er wordt steeds overlegd of deze behandeling al dan niet gewenst is.

3.3. Moxatherapie:

Een moxastick lijkt op het eerste gezicht op een sigaar en is vervaardigd uit bijvoetkruid. De punt van de stick wordt aangestoken tot deze gloeiend heet is. De gloeiende punt wordt op ongeveer 1 a 2 cm van de huid gehouden boven welbepaalde meridiaanpunten.

De warmte en energie dringen diep door onder de huid en maken blokkades los. Dit stimuleert de bloedcirculatie en Qi (=levensenergie).

Mensen met reuma of artritis ervaren de moxabehandeling als zeer deugddoend en aangenaam.

4. Extra technieken:

4.1 Triggerpointmassage:

Met behulp van deze techniek worden pijnlijke nek-, schouder- en rugspieren aangepakt.

4.2. Bamboe massage:

Deze techniek wordt toegepast om gespannen spieren soepel te maken.