Wat is Chinese massagetherapie?

Van buiten af gezien, lijkt Chinese massage op Westerse massage, ook al zijn sommige technieken best verschillend. Het dieperliggend verschil ligt echter in de intentie van het behandelen van de meridianen.

Deze massage haalt voor een groot stuk de spanningen weg uit je lichaam en geest, en zorgt ervoor dat je je weer fit, energiek en ontspannen voelt.

Klachten die doorgaans goed verholpen kunnen worden zijn oa. nek-, schouder- en rugpijn alsook hoofdpijn. Ook de meer psychische klachten kunnen verholpen of verlicht worden, zoals bv. slapeloosheid, laag energiepeil, vermoeidheid, stress, depressiviteit, burnout of gewoonweg niet goed in je vel zitten.

Sommige blokkades (fysiek, mentaal of emotioneel) zijn soms al maanden of jaren aanwezig en daardoor al redelijk “ingebakken” in het lichaam. Vandaar dat het mogelijk meerdere behandelingen vergt om tot een oplossing of verlichting te komen.

Bij een eerste afspraak hoort steeds een intakegesprekje om jouw wensen te kennen en om jou zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.

Typische technieken

Naast de veel gebruikte technieken zoals wrijven, rollen, kneden en drukken, zijn er een aantal die typisch zijn, namelijk acupressuur, cupping en moxa.

Voor ondersteunende afbeeldingen, klik hier: "Foto's"

Acupressuur of drukpunttechniek:

Deze punten situeren zich op de meridianen die over het ganse lichaam lopen. Meridianen zijn een soort van energiebanen.
In totaal zijn er zo’n 360 punten op het lichaam. Door te drukken, kloppen, draaien of kneden op deze punten, worden blokkades vrijgemaakt waardoor de levensenergie (of Qi) weer vrij gaat stromen.

De selectie van de drukpunten is afhankelijk van de klacht(en).


Cupping:

Dit is een veelgebruikte techniek om blokkades los te maken. De cups worden vacuüm getrokken en zuigen hierdoor de huid en spieren een stukje in de cup. Hierdoor ontstaat een goede doorbloeding. Bij goede doorbloeding worden afvalstoffen sneller afgevoerd.

-Gliding cupping:
Dit is masseren met cups om gespannen spieren en spierknopen weer soepel te maken. Wordt hoofdzakelijk toegepast op de rug- en schouderspieren.
Door de goede doorbloeding zullen ontstekingen sneller verdwijnen.

-Vaste cupping:
Afhankelijk van de toepassing kunnen de cups 15 minuten blijven staan. Wordt voornamelijk toegepast op rug- en schouderspieren.
Bij vaste cups kunnen donkerrode vlekken achterblijven. Deze vlekken zijn pijnloos en verdwijnen gemiddeld binnen de week.
Er wordt steeds overlegd of deze behandeling al dan niet gewenst is.

Zowel gliding cupping als vaste cupping zijn heel effectief bij o.a. rug- en schouder- en nekklachten.


Moxatherapie:

Ook dit is een veelgebruikte techniek bij Chinese massagetherapie.
Een moxastick lijkt op het eerste gezicht op een sigaar, maar dan vervaardigd uit bijvoetkruid. De punt van de stick wordt aangestoken, en deze gloeiende punt wordt op ongeveer 1 cm van de huid gehouden boven welbepaalde punten.

De warmte en energie dringen diep door onder de huid en maken blokkades los. Dit stimuleert de bloedcirculatie en Qi (=levensenergie). Ontstekingen verdwijnen sneller.
Deze warmte wordt bovendien ervaren als zeer deugddoend en aangenaam.

Deze techniek wordt o.a. vaak toegepast bij rug-, schouder- en nekklachten.
Mensen met reuma of artritis ervaren de moxabehandeling als zeer verlichtend.


Energetische healing

Dit is een krachtige methode om het zelfhelende vermogen van het lichaam te stimuleren, zowel op fysiek, emotioneel als op mentaal vlak.